Turecka baranina

Turcja jest krajem różnorodnym co jest efektem jest położenia zarówno w Europie, jak i w Azji. Za jej główne rarytasy można uznać słodką chałwę, jogurt, kefir, czy też nieco pospolity kebab. Wszystkie wyżej wymienione produkty są obecne na naszych polskich stołach, jednakże nie można stwierdzić, że tureckie dania opierają się tylko na nich.

Sztuka kulinarna Turków zawiera w sobie mnóstwo warzyw, ryb i baraniny, czyli ich ulubionego gatunku mięsa. Dania zawierają w sobie połączenie smaków śródziemnomorskich, bałkańskich i orientalnych, przez co mają niezwykłą wyjątkowość. Zaskakująco można stwierdzić, że króluje w nich ryż, który jest podstawą pilafu. Wyżej wymienione danie to pożywna potrawa z ryżu z dodatkiem mięsa, warzyw, odpowiednio dobranych aromatycznych ziół lub orzechów. Najczęściej spotykanymi mięsami są baranina i jagnięcina, jednakże nie gardzi się również wołowiną oraz drobiem. Tureckie owce hodowane w wschodniej Turcy ( nazwane kiwirżik) dają chude i soczyste mięso nadające się do pieczenia.

One thought on “Turecka baranina

  1. Kilka razy byłem w Turcji, obecnie nie wyjeżdżam, bo kraj niebezpieczny. Jednak kilkanaście lat temu często bywałem w sprawach handlowych. Mają bardzo dobrą kuchnię. Smakowało mi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *