Szwajcarska kuchnia

Szwajcaria stała się ostatnio obiektem zainteresowania mediów całego świata ze względu na uderzający kryzys gospodarczy. Malutkie państwo położone w centrum Europy jest niezwykle zróżnicowane językowo, krajobrazowo i kulturowo, co również odzwierciedla się w kulinariach. Podział jest ustosunkowany tym, że ludność Szwajcarii porozumiewa się głównie za pomocą języka niemieckiego, francuskiego, włoskiego i retroromańskiego.

Dzięki temu w jakiej strefie językowej się znajdujemy możemy zakosztować tradycji kulinarnych pochodzących z tego kraju. I tak znajdując się w niemieckojęzycznej części kraju można zakosztować więcej potraw mięsnych, które są w miarę delikatnie przyprawione, a także zaspokoić swój apetyt na potrawy z ziemniaków, chociażby na słynne placki ziemniaczane rosti. Tymczasem francuskojęzyczni obywatele (w tym ci z Genewy) smakują w posiłkach stylizowanych na francuskie. Jednym z najsłynniejszych dań jest talerza berneńskiego składający się z wielkiej porcji mięs i różnych wędlin razem z jarzynami.

One thought on “Szwajcarska kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *