Sushi

Gdyby można było dawać ordery za kunszt i piękno wyglądu potraw to z pewnością Japończycy zajęliby w tej konkurencji pierwsze miejsce. Mieszkańcy wysp przywiązują ogromną wagę do wyrafinowania i eleganckiej formy podawania posiłków, przy czym opierają się na prostocie, skromności, a nie nagromadzeniu zbędnych dekoracji. Sztandarową potrawą kraju Kwitnącej Wiśni jest oczywiści Sushi.

Na całym świecie ludzie uwielbiają roladki z ryżu połączone z różnymi dodatkami (przykładowo owocami morza), które owija się wodorostami i kroi w małe kawałki. Mylne jest jednak myślenie, że owe norimaki, jest jedyną możliwością zaprezentowania sushi. W zależności od dodatków i sposobu pokrojenia potrawa ma różne formy, a przez to także inne smaki. Ponadto może występować jako porcja ryżu w małej miseczce, gdzie na wierzchu, albo pod spodem umieszcza się pożądane dodatki. Dane składniki mogą być również wymieszane z ryżową bazą, przy czym wtedy przyjmują nazwę chirashi-zushi. Niezależnie jednak od tego potrawa zawsze będzie zachwycać.

One thought on “Sushi

  1. Bardzo lubię japońską kuchnię. W sumie dużo osób korzysta z restauracji japońskich. Mieszkam niedaleko takiej restauracji i zauważyłem, że nawet kilkanaście razy rozwożą sushi po klientach więc ludzie to muszą lubić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *