Makaron ryżowy

Cała południowo-wschodnia Azja zachwyca się makaronem ryżowym, który można zakupić w tamtejszych sklepach zarówno w mnogiej liczbie rodzajów, jak i suszony oraz świeży. Powstaje ze zmielonego ryżu (powstaje mąka)i wody. Produkt jest biały, a także półprzejrzysty, przy czym oczywiście smakuje nieco ryżowo, jednakże jego zaletą jest to, iż potrafi wchłaniać smaki i zapachy potraw, które z nim smażymy, gotujemy lub dusimy.

Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com
Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Stosując go jako dodatek do zupy nie musimy obawiać się o wcześniejsze gotowanie, gdyż wystarczy włożyć go bezpośrednio do garnka kilka minut przed zakończeniem wykonywania potrawy. Sytuacja ma się inaczej, kiedy chcemy wykonać na przykład sałatkę lub użyć go do innych potraw. Otóż zanim zaczniemy go gotować lub smażyć należałoby go namoczyć w wodzie. Czas moczenia jest zależny od grubości makaronu. Po wchłonięciu wody makaron zmięknie, będzie bardziej przezroczysty i będzie potrzebował mniejszego czasu obróbki cieplnej (kilka minut). Czasami najcieńsze nitki będą gotowe do spożycia tylko po zalaniu wrzątkiem i przykryć ich przykrywką.

One thought on “Makaron ryżowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *