Greckie dania

Kuchnia grecka przeniknęła do wszystkich krajów i stała się niemalże uniwersalną. Niebywały sukces osiągnęła paradoksalnie dzięki temu, że nie należy do bardzo wykwintnych, a przez to jest mało skomplikowana oraz możliwa do przygotowania nawet przez największych amatorów. Patrząc na jadłospis potencjalnego Greka nie można oprzeć się wrażeniu, że jest niemalże dietą rybaka i hodowcy warzyw.

Otóż potrawy wchodzące w jej skład w głównej mierze opierają się na warzywach, owocach morza i oliwie z oliwek. Na próżno mogą tu szukać ukojenia apetytu miłośnicy mięsiwa, gdyż miejsca na mięso nie ma zbyt wiele. Proste w przygotowaniu potrawy zazwyczaj są dość szybkie do wykonania, jednakże w niektórych przypadkach wymagają całkiem sporo poświęcenia (zwłaszcza kiedy mówimy o pieczeniach na wolnym ogniu). Warto zaznaczyć, że Grecy uwielbiają nabiał, a ser z owczego mleka, czyli popularna feta, jest uznawany za potrawę narodową i główny składnik sałatki greckiej, którą można spotkać w każdym zakątku świata.

One thought on “Greckie dania

  1. Tak, to prawda. Kuchnia grecka jest praktycznie w każdym państwie znana. Ja poznałam kuchnię grecką dzięki oliwie z oliwek. Kiedyś była bardzo reklamowana szczególnie przez dietetyków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *