Bułgarski kaszkawał

Kuchnia bułgarska z pewnością należy do jednych z najzdrowszych na świecie. Mieszkańcy kraju przyrządzają potrawy korzystając z małego ognia, zastępują tłustą śmietanę jogurtem, jednocześnie duszą mięso i warzywa, co daje efekt wzbogacenia potrawu o nowe aromaty. Warto też wspomnieć, że górzysta Bułgaria ma swoje tradycje i legendy, które przenikają również do kuchni.

Jedną z nich jest rytuał powstawania sera z mleka owczego o nazwie kaszkawał. Aby mógł być sporządzony owca musi zjeść na śniadanie białą koniczynę, w porze obiadu trawę z dodatkiem suchego mleczu i żarnowca, przy czym ostatni jej posiłek ma zawierać tymianek i rozmaryn. Po spełnieniu tych warunków zgromadzone pięćdziesiąt litrów mleka wnosi się do ziemnej pieczary o temperaturze 5 – 8 stopni Celsjusza i podgrzewa go, zagęszcza, oddziela serwatkę i umieścić w drewnianej okrągłej formie. Serek dojrzewa w pieczarze, a kiedy jest zdatny do spożycia odznacza się aksamitnością i niepowtarzalnym łagodnym aromatem, którego nikt nie zapomina.

2 thoughts on “Bułgarski kaszkawał

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *